the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ο πόλεμος συμφερότων μόλις ξεκίνησε...

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο 2010, τοπίο στην ομίχλη η κάτι άλλο, μπορεί και τα δυο μαζί, μπορεί και κάτι άλλο.
Ο τίτλος ενδεικτικός του τι θα δούμε το επόμενο διάστημα να εκτυλίσσεται και προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χυθεί αίμα για το μερίδιο της πίτας όχι ανάμεσα στους δυο αιωνίους και μεγάλους του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά ανάμεσα στα συμφέροντα που συγκρούονται εδώ και αρκετό καιρό στο εσωτερικό και των δυο.
Στον Ολυμπιακό μπορεί να είχαμε εικονικά "αλλαξοβασιλίκια" με τάχατες μεταβατικές περιόδους, ωστόσο ο πόλεμος συμφερόντων τώρα ξεκίνησε και θα αναδειχτεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τώρα είναι μια περίοδος "νηνεμίας" και κοινών συνεντεύξεων τύπου, αλλά έχουμε την αίσθηση πως αν ο Λίνεν μείνει που θα μείνει θα είναι μια ήττα για τον νέο "μεγαλομέτοχο". Δεν θα πούμε περισσότερα, μόνο θα υπενθυμίσουμε το νόμο περί Α.Ε, ένα νόμο που καταγράφει πως ο κάτοχος του 10% μιας Α.Ε. μπορεί να κατέχει νόμιμα την προεδρία. Θα μας πείτε το 67% που δίνει και νομότυπα τον έλεγχο τι ρόλο παίζει, θα σας πούμε ότι έχετε δίκιο, ωστόσο όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με συμφωνίες και μέχρι να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία μπορεί να περάσει μια τετραετία, δηλαδή εν μια νυκτί να χαλάσουν όλα, η τα ποσοστά να γυρίσουν και πιο ενισχυμένα στα πριν, άρα ο νυν πρόεδρος, μέχρι χτες ιδιοκτήτης να είναι ξανά ιδιοκτήτης αν το επιτρέπουν και οι συνθήκες δηλαδή.
Στο δε Παναθηναϊκό τα "νέα τζάκια" περίμεναν τις εξελίξεις στον "αιώνιο" για να θέσουν νέους στόχους αντεπίθεσης και να είστε σίγουροι πως θα "χυθεί μπόλικο αίμα" και μελάνι....
Όμως όσοι πιστεύουν πως η σύγκρουση αυτή είναι μόνο για τον έλεγχο των ΠΑΕ, μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένοι.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ανοιχτή και άνευ όρων σύγκρουση ανάμεσα στα παλιά και στα "νέα" τζάκια", με όχημα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τη μήτρα δηλαδή όλων των κακών.
Τα νέα τζάκια είναι διασυνδεδεμένα είτε με ισχυρούς διεθνείς μονοπωλιακούς ομίλους που με το ένα η τον άλλο τρόπο θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελληνική επικράτεια είτε με κέντρα και ιδρύματα μελετών για την αναδιανομή των συνόρων σε επενδυτικό και εμπορικό επίπεδο στην Ν.Α.Ευρώπη, είτε με την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και των σφαιρών επιρροής στα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή ως υπαλληλικό προσωπικό των τελευταίων. Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω πρέπει να περάσουν τα σχέδια της αναδιάταξης των ΠΑΕ στο εσωτερικό τους και της επιρροής που θα ασκήσουν στους "ιδιωτικούς στρατούς".
Είναι τόσο ανοικτός πλέον ο πόλεμος για την γήτευση των "ιδιωτικών στρατών" που ο λαϊκισμός περισσεύει προκλητικά. Όλα τα τζάκια παλιά και νέα γνωρίζουν πως χωρίς τους πανίσχυρους "ιδιωτικούς στρατούς" δεν μπορούν να προχωρήσουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια, δεν μπορούν να πιέσουν καμία κυβέρνηση για τα νέα θαλασσοδάνεια ούτε φυσικά να διεκδικήσουν έναντι των αντιπάλων τους το παραμικρό.
Οι "ιδιωτικοί στρατοί" αποτελούν και μια χρήσιμη εκλογική πελατεία της τάξης του 3 με 4% στο εκλογικό μερίδιο και σε συνθήκες κρίσης όπως σήμερα, το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Είναι τόσο χρήσιμοι οι "ιδιωτικοί στρατοί" τόσο για τους επίδοξους νέους επενδυτές των ΠΑΕ, όσο και για κάθε επίδοξη υποψήφια μελλοντική κυβέρνηση αλλά και ο φόβος και τρόμος όλων μην τυχών και δυσαρεστήσουν αυτό το κομμάτι.
Με βάση τα παραπάνω στα επίπεδα του επαγγελματικού αθλητισμού οι επενδυτές και τα προσκείμενα σε αυτούς ΔΣ πιέζουν τις κυβερνήσεις για να πάρουν δουλειές με βάση τον πολιορκητικό κριό που λέγονται οργανωμένες θύρες για την αναδιανομή του εθνικού προϊόντος σε παλιούς και νέους παίχτες που χρησιμοποιούν τελικά τις ΠΑΕ μόνο και μόνο για να αποκτήσουν και το δικό τους μερίδιο λατρείας των οργανωμένων οπαδών.
Εδώ και δυο χρόνια πολύ πριν το 4-0 του προπερυσινού κυπέλλου Ελλάδας στο γήπεδο Καραϊσκάκη(που αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης &αφορμή για εξελίξεις στον ΠΑΟ) έχει ξεκινήσει στο μεγαλύτερο σύλλογο της Αθήνας μια σύγκρουση για την ιδιοκτησία της ΠΑΕ. Την ίδια ακριβώς περίοδο στις δημοσκοπήσεις και με δοκιμαστικό σωλήνα τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, διερευνάται επισταμένως το τι ποσοστά μπορεί να αποσπάσει το νέο κόμμα στον χώρου του κέντρου και των επιχειρηματιών που ο Σκαϊ ονειρεύεται.
Λίγο πριν σε μικρό χρονικό διάστημα η πλειοψηφία σε χαρτοφυλάκια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ τον οποίων και ο ΟΤΕ, συγκεντρώνονται και συγκεντροποιούνται σε έναν από τους νέους παίχτες στο άρμα της εγχώριας άρχουσας τάξης.
Η συνέχεια γνωστή και φυσικά οι συμμαχίες στον Παναθηναϊκό ανακατεύονται με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να παραμένει ιδιοκτήτρια, ωστόσο να διαλέγει διακριτικό ρόλο.
Τα δεδομένα στην ΠΑΕ έχουν αλλάξει και ένας εκ των συμμάχων των νέων παιχτών και παλιός παράγοντας αρχίζει να βάλει κατά της μέχρι πρότινος νέας διοίκησης και τα όργανα ακόμα δεν έχουν αρχίσει για τα καλά να τα ακούμε να βαράνε, μιας και λόγω πρωταθλήματος, ο συσχετισμός δυνάμεων στους οπαδούς έχει αλλάξει άρδην με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο Μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας στο ποδόσφαιρο ο αιώνιος του πρώτου ο Ολυμπιακός Πειραιώς ήδη από το διώξιμο του Ριβάλντο, τις αλλαγές προπονητών και μια σειρά ενεργειών με κορύφωση τον αποκλεισμό του από την Ανόρθωση στο Ch.League πριν δυο χρόνια, γίνεται ο σύλλογος που κατά κόρων θα χτυπηθεί από τα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ, οι λόγοι το μαλακό αρχικά χτύπημα της διοίκησης της ΠΑΕ εκ των έσω, γεγονός που καλλιεργείται ήδη από το 2003, πιο έντονα από το 2007 αλλά χωρίς αποτελέσματα από κύκλους που θέλουν να μπουν στο τιμόνι της.
Για να μη μακρυγορούμε και να γινόμαστε κουραστικοί τα πράγματα γίνονται ολοφάνερα από την πρόσληψη του κ. Κετσπάγια στην ομάδα και την κατάληψη της 4ης θέσης στα play offs του πρωταθλήματος
Όλοι παλιοί και νέοι παίχτες θα κινηθούν σε μια δραματική μείωση του μπάτζετ λόγω σοβαρών προβλημάτων και στις άλλες ΑΕ που "ελέγχουν", δεν θα βάλουν ούτε από τα δικά τους ταμεία, ούτε φυσικά θα μεταφέρουν από τα ταμεία των εταιρειών που ελέγχουν το παραμικρό εκτός αν πρόκειται για κάποια χορηγία που νομικά στέκει.
Οι παλιοί θα σταθούν στο έργο τους ακαδημίες, γήπεδα προπονητικά κέντρα και δεν θα τα αφήσουν, ενώ οι νέοι παίχτες, ως μέτοχοι η και μεγαλομέτοχοι των ΑΕ που τους "ανέδειξαν", θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις και την χωρίς αντιδράσεις πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσα από τον ιμάντα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που η βια στα γήπεδα όχι μόνο δε θα σταματήσει, αλλά θα οξυνθεί ακόμη παραπέρα και στο εσωτερικό των ΠΑΕ μέσω παλαιών και νεότερων συνδέσμων.
Όσον αφορά την ποιότητα του ποδοσφαίρου που θα δούμε σε βάθος χρόνου, θα είναι πραγματικά αυτή που αρμόζει στον χωρίς υποδομές επαγγελματικό αθλητισμό, ποιότητα χωρίς προηγούμενη συγκέντρωση ποσότητας, δηλαδή ανολοκλήρωτη ποιότητα.
Οι λεγόμενες Ευρωπαϊκές διακρίσεις θα ατονίσουν δραματικά, ενώ ο πόλεμος συμφερόντων στην προβολή των αγώνων θα οξυνθεί στον ανώτατο βαθμό.
Οι εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα αθλήματα σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και η ύπαρξη τους χωρίς χορηγούς και ενόψει του κοψίματος των επιχορηγήσεων από την ΓΓΑ και τον "ΟΠΑΠ", θα είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολη.
Πλέον δεν υπάρχει Ολυμπιάδα για να δοθούν φιλέτα και σε συνδυασμό με την ήττα του Γ. Βασιλακόπουλου στην ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας στην FIBA, θα αναδείξει μελλοντικά ένα ανηλεή πόλεμο συμφερόντων με σάκο του μποξ τον αθλητισμό" της χώρας μας, με μια μόνο παράταση την ίσως πρώτη και τελευταία πρόκριση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου του 16 του μουντιάλ ποδοσφαίρου...

Κολλεκτίβα Σπορτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

the blog powerd by istosch-data &web center