the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ποδόσφαιρο Α.Ε. Με Γνώμονα τα κέρδη....

Τα αλλαξοβασιλίκια στις κυρίαρχες ΠΑΕ είτε ολοκληρώθηκαν είτε διακόπηκαν βιαίως με άνωθεν παρεμβάσεις και διατεταγμένες αναθέσεις στις διοικήσεις τους με αποτέλεσμα την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πελατών φιλάθλων και οπαδών του εμπορικού προϊόντος και στη χώρα μας.
Ότι συμβαίνει στους δυο αιωνίους του κέντρου σε πρώτο πλάνο και σε δεύτερο ανάμεσα στους δυο δικέφαλους και στους Άρη και Ηρακλή επηρεάζει το 95% του ποδοσφαιρόφιλου κοινού που είναι και πελατεία και ψηφοφόροι ταυτόχρονα και δεν είναι τυχαία η σύμπλευση αστικού κράτους επαγγελματικού ποδοσφαίρου και επιχειρηματικότητας όχι μόνο στην Ελλάδα το παράδειγμα του Χουάν Λαπόρτα(πρώην προέδρου της Μπλαουγκράνα νυν ηγέτη αυτονομιστικού κόμματος στην Καταλονία και υποψήφιου προέδρου στις επερχόμενες εκλογές, ένα κόμμα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου από την Ισπανία) είναι άκρως διαφωτιστικό κατατοπιστικό και ενδεικτικό για τα λεγόμενα μας.
Φυσικά το εμπορικό προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο έχει πολλές προεκτάσεις και όχι μόνο εθνικές, ξεκινούν από εθνικές για να γίνουν διεθνικές ούτως ώστε να εξάγονται μαζικά κεφάλαια υπηρεσίες και μια σειρά εργατικού δυναμικού(όπως είναι και οι ποδοσφαιριστές) από χώρα σε χώρα και όχι μόνο. Μπορεί τα εθνικά πρωταθλήματα να έχουν τη σημασία τους, να είναι η βάση για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αποτελούν και την μεγάλη αναδιανομή των κερδών που αποκομίσθηκαν από τις εισπράξεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χορηγιών και εισιτηρίων και ο μεγάλος αγωγός των ομάδων που θα συμμετάσχουν στις διεθνικές διοργανώσεις πριν αυτές και αν γίνουν τελικά κλειστές λίγκες. Τα εθνικά πρωταθλήματα είναι η βάση μέχρι τώρα, αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο και τα διεθνικά το πεδίο δράσης τεράστιας κερδοφορίας. Οι πάλαι ποτέ δηλώσεις του Ζινεντίν Ζιντάν που έλεγαν πως θα έχουμε νεκρούς στα γήπεδα, που δυστυχώς είχαμε ήταν αποτέλεσμα της φιλοσοφίας που έχει αναπτύξει η UEFA, "δεν πρέπει να υπάρχει μέρα χωρίς ποδόσφαιρο", δηλαδή καταπόνηση, υπερκόπωση, ανάγκη για συνεχείς δόσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που είναι υποκατάστατα και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν τέτοιες παρενέργειες και σοβαρά προβλήματα υγείας(χωρίς προηγούμενο ιστορικό) σε δεκάδες ποδοσφαιριστές που διακόπτουν βίαια την "καριέρα τους" γιατί δεν μπορούν πια να αντεπεξέλθουν σε αυτούς τους ρυθμούς και γιατί είναι επίκτητα κατεστραμμένη η υγεία τους .
Ας γυρίσουμε στα δικά μας όμως γιατί έχουμε σοβαρές υποψίες που θέλουμε να τις καταγράψουμε και δείχνουν την διασύνδεση εθνικών πρωταθλημάτων και ευρωπαϊκών με στόχο την κερδοφορία.
Έχουμε την υποψία ως αίσθηση πως την προηγούμενη χρονιά το πρωτάθλημα δεν χάθηκε τυχαία από τον Ολυμπιακό. Έχουμε λοιπόν την αίσθηση πως ότι έγινε, έγινε "κοινή συναινέσει" και ανεξάρτητα από την εις βάρος του διαιτησία (με τα πάνω από τα 5/8 καθαρά ακυρωμένα τέρματα στον πρώτο γύρο), αμέσως μετά την είσοδο του 2010 και κυρίως μετά την πρόκριση του στους 16 του Champions League. Βασικό ρόλο έπαιξαν τα συνεχόμενα επεισόδια στο Καραΐσκάκη την υποτροπή του Ολυμπιακού στην UEFA και η απόφαση της τελευταίας για παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών αν έπαιρνε το πρωτάθλημα η αν έρχονταν δεύτερος(η στα προκριματικά η στους ομίλους). Αυτό δε σύμφερε κανένα, ούτε την ίδια την ΠΑΕ(δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην ιδιοκτήτης της είπε "πως δεν μπορώ να συνεχίσω με αυτούς τους όρους" και "δεν είναι ότι δεν μπορώ να βάλω χρήμα, αλλά δεν θέλω"), ούτε την UEFA ούτε την Super League.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, για την ΠΑΕ θα ήταν πρόβλημα για τους εξής παρακάτω λόγους όπως και εν μέρη για την UEFA. Είναι καλύτερα τα προκριματικά του Europa League από αυτά του Champions Leuage. Στο πρώτο μπορείς να αποφύγεις στα διπλά προκριματικά αντιπάλους πολύ μεγαλύτερα μαγαζιά από τον Ολυμπιακό και να τα δώσεις με πολύ μικρότερης εμβέλειας μαγαζάκια με άδειες κερκίδες στο δεύτερο τα περιθώρια στενεύουν πολύ και σε εποχές καπιταλιστικής κρίσης οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου δεν δανείζουν χρήμα που δεν θα το πάρουν πίσω με προσαύξηση πόσο μάλλον να κινδυνεύουν να το χάσουν κι όλας.
Στον έστω και ένα προκριματικό του Champions Leuage με άδειες κερκίδες στο Καραΐσκάκη ακόμα και ως σκέψη θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή και για τα οικονομικά της ΠΑΕ και για την πορεία της στους ομίλους. Ακόμη και αν περνούσε(πράγμα σχεδόν αδύνατον) γιατί οι αντίπαλοι θα ήταν πολύ δυνατότεροι και γιατί λόγω άδειων κερκίδων οι εισπράξεις της ΠΑΕ και της UEFA θα ήταν μειωμένες κατά 2/5 του αντικρίσματος των εσόδων, δηλαδή μειωμένα έσοδα σε χορηγούς, διαφημίσεις και φυσικά εισιτήρια η 4η θέση που πήρε στα play offs ο Ολυμπιακός ήταν η ιδανικότερη.
Φυσικά και εδώ τα πράγματα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολα σήμερα στον επαναληπτικό του 2-1 στο Καραΐσκάκη με τη Μακάμπι Χάιφα (που είναι κατά πολύ μικρότερο μαγαζί από τον Ολυμπιακό), ωστόσο παλεύεται ευκολότερα από μια για παράδειγμα Μάντσεστερ Σίτι Μπορεί να ήταν δίκοπο μαχαίρι η 4η θέση που "διάλεξε"(και δεν μας πείθει κανείς πως δεν τη διάλεξε) στα play offs, ωστόσο όμως αν περάσει θα εισπράξει πολύ χρήμα, εφόσον περάσει και τον επόμενο γύρο και μπει στους ομίλους(το επόμενο παιχνίδι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο επίσης αν περάσει), γιατί αν δε γίνει αυτό θα επιστρέψει στα πέτρινα χρόνια με ευθύνη των "θερμοκέφαλων οπαδών του"(όπως ονομάζουν οι αθλητικογράφοι) των "ιδιωτικών στρατών"(όπως λέμε εμείς) εφόσον η κάθε ΠΑΕ μόνο ιδέα δεν είναι....
Όσον αφορά την Super League και βάση τα παραπάνω σενάρια τα οποία της ήταν γνωστά, καθιστούσε επιτακτική ανάγκη και νομοτελειακό φαινόμενο ο Ολυμπιακός να πάρει την 4η θέση στα Play Offs. Ως συνεταιρισμός των ΠΑΕ το μόνο που δεν θα ήθελε ήταν να μειώνονταν μελλοντικά η συμμετοχή ελληνικών ομάδων στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Για το συνεταιρισμό και το καλό όλων των ΠΑΕ η υποχώρηση μιας εκ ενός εκ των δυο μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου σημαίνει οπισθοχώρηση των συμφερόντων συνολικά, δηλαδή κρίση. Μια νεότερη κρίση πάνω και μέσα σε μια άλλη θα σήμαινε αυτόματα πρόβλημα για το ήδη προβληματικό Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Έτσι λοιπόν σε περίπτωση που οι Πειραιώτες έρχονταν πρώτοι στα play offs και συμμετείχαν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών για το Champions Leuage, θα ξεκινούσαν από εκεί που δεν έφτασε ο ΠΑΟΚ, ωστόσο οι Ευρωπαϊκές διακρίσεις και το βάθος τους ακόμα και για την αντίληψη της ίδιας της Super League έχουν να κάνουν κυρίως με την εμπειρία των δυο μεγαλυτέρων ομάδων στο θεσμό του Champions Leuage καθώς και με την βαθμολογική τους ισχύ στην Ευρώπη σε σχέση με όλους του άλλους.
Κατά τη γνώμη μας αυτό που ενδιαφέρει και την UEFA και κάθε λογής συνεταιρισμό έρχεται απ' ευθείας από τις λαϊκές παροιμίες, "το μοναστήρι να είναι καλά και οι καλογέροι χίλιοι" και δεν είναι σε θέση κάποιος να μας πείσει πως τα λεγόμενα στημένα παιχνίδια ήταν μόνο αυτά που υπέδειξε. Ότι μας υπέδειξε ήταν όχι μόνο για ξεκάρφωμα αλλά κυρίως γιατί οι μικρομπακάληδες χαλάνε και την πιάτσα και τους όρους του στησίματος των μεγάλων super market και το ποδόσφαιρο σε μια ταξική κοινωνία δεν μπορεί παρά να λειτουργεί με τον ίδιο ταξικό και καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης.
Όλες οι παγκόσμιες ομοσπονδίες διασυνδέονται μεταξύ τους και όσο ο Δικός μας ο Βασιλακόπουλος ήταν μέσα στα πράγματα του Παγκοσμίου Μπάσκετ, σε όλα τα άλλα αθλήματα είχαμε μια άλλου είδους ευνοϊκή μεταχείριση, όμως τα πράγματα τώρα αλλάζουν και αλλάζουν ραγδαία με σοβαρές επιπτώσεις εις βάρος του λεγόμενου Ελληνικού πρωταθλητισμού. Αυτή την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων θα την βιώσουμε καλά στο πετσί μας στις Ευρωπαϊκές και στις παγκόσμιες διοργανώσεις από τούδε και μετά, θα δούμε βίαιες ανατροπές εμείς ξέρουμε πως ο Ολυμπιακός θα είναι το πρώτο θύμα αφήνοντας μηνύματα και το δεύτερο θύμα θα είναι η Εθνική ομάδα του Μπάσκετ.
Όσο για αυτούς που πολύ καλά κάνουν και μιλούν για αφελληνισμό των ομάδων, πρέπει οι ίδιοι να ξέρουν πολύ καλά πως είναι μια αναγκαία συνθήκη για να κερδοφορήσουν οι ομάδες γιατί με τα δικά τους παιδιά δεν μπορούν να πάνε πουθενά και η κερδοφορία γίνεται μόνο μέσα από τις διεθνικές διοργανώσεις...
Φυσικά μετά από τις επερχόμενες οικονομικές καταστροφές των Ελληνικών ΠΑΕ που έρχονται ως ονούπω θα δούμε τις περισσότερες ομάδες της Super League να μην είναι ικανές να κάνουν μεταγραφές όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό, τα χειρότερα είναι ακόμα πίσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

the blog powerd by istosch-data &web center